ALTU were appointed by Hammerson to undertake the design and fit out for their new HQ Office in Dundrum Town to a challenging program of two months.

Already familiar with the requirements for the fit-out and the design of the existing building, the scope of the scheme led by ALTU included a range of open plan offices, meeting rooms, staff canteen and collaboration spaces.

ALTU delivered the project through BIM and it was used throughout the process to inform the design, enable visualizations and assist scheduling, all of which facilitated prompt decision making in respect of finish selection, furniture layouts et al.

The project was delivered within programme, under budget and met the Client’s stated project brief and strategic objectives.

Filter

Situated on the prominent corner of Eglinton Rd & Donnybrook Rd, this striking development consists of stepped residential blocks arranged around a landscaped podium courtyard, ranging from 3 storeys to the residential edge on Brookvale Rd, up to 12 storeys on its corner providing 148 high quality residential apartments in this prominent, central and accessible urban location.

There are feature landscaped amenity terraces at 7th floor, adjoining residential amenities internal areas such as Event Spaces & Cinema Rooms together with Gym & Concierge facilities at Ground level.

Currently under construction, the project is set to be complete in 2023.

Filter

ALTU Architects were appointed to deliver 30 no. social housing units across three sites in Co Meath using a Design and Build procurement process.

The development will provide thirty families with new high-quality homes, all achieving a BER A2 rating with a high level of external and internal finishes. The full site area was utilized creating large garden amenity spaces for children to play and supporting the growth of young families in the area.

In the delivering our service, ALTU Architects produced production documentation to meet the employer’s requirements, building regulations and  associated guidelines.  In addition, we provided design certifier, architectural services, detailed design drawings, design team lead and BIM visuals throughout the tender and construction process.

Filter

ALTU were engaged by Boulder Media – an Irish animation company forming part of the global entity Hasbro Inc. – to design and deliver their new Dublin HQ Office to accommodate their diverse team of 320 people.

The principal objective of the scheme was to accommodate some of the world’s best 2D and 3D Animators, Artists and Designers within an inspiring, vibrant and dynamic work place environment, that will see teams ranging from 50-90 people collaborating on projects called ‘pipes’.

ALTU worked with Boulder in a fully collaborative design process, that included the creation of unique animations which were integrated throughout and informed the surrounding interior strategy and material palettes. Each meeting room is designed and named based on a character from a Production.

Spatial programming was organised into neighbourhoods for each Animation Team generally consisting of 25 to 50 staff working on a single production. ‘Pod’ meeting rooms, each named after characters from Boulder productions, break up each neighbourhood, while also providing a small meeting room to discuss and review animations.

The exterior walls of each Pod are made of pinnable and writeable surfaces to foster collaboration at the heart of each neighbourhood and encourage the display of new ideas and artwork.

Filter

ALTU in conjunction with the Collen Construction design team worked closely with Whirlpool to provide a bespoke fit-out that caters to their special requirements in the most sustainable manner, providing a design that will see the fit-out re-useable post Whirlpool tenancy.

The scope of works includes; a canteen, reception with bespoke furniture, open office space and accommodation for specialist departments, a range of different sized meeting spaces, comms and specialist IT requirements, extensive building servicing and coordination of the same.

This project could only be achieved in the given time frame with a BIM Level 2 coordinated design team and a common data environment. Designs can be clearly communicated to both the clients and on-site with real time 3D images, models and synchronised drawings and schedules generated from the architectural model. All consultant models are combined, “federated”, into a working model to foresee any possible problems in 3D before they might occur on site. Structure, services, fit-out installations and furniture can be tested in proposed locations before construction. Lists and schedules generated from the model ensures the evolving brief requirements are accommodated.

The relocation met the deadlines and tight time constrains with Whirlpool and the end-users providing positive feedback on the results.

Filter

Prometric is a leading provider of technology-enabled testing and assessment solutions to many of the world’s most recognized licensing and certification organizations, academic institutions, and government agencies.

Initially ALTU were engaged to undertake the due diligence process on this project, which included simultaneous programming and completion of Landlord works and plant resuscitation.

In order to meet the client’s challenging timeline, it made sense to utilize the acquired knowledge of the team that had worked on the due diligence and continue their involvement with the project.

Already familiar with the requirements for the fit-out and the design of the subject property, ALTU could act as a single point of contact and responsibility to the client.

Our BIM capabilities were used throughout the process to inform space planning, enable visualizations and assist scheduling, all of which facilitated prompt decision making in respect of finish selection, furniture layouts etc. The project was delivered within programme and budget.

Filter

Momentum is a company provides award-winning Soft Services to businesses and organisations based in UK and Ireland. They engaged ALTU to develop their new Headquarter premises in Dublin 12.

When they bought a disused 1970’s Warehouse fronting Naas Road at the Bluebell Luas Stop, a former distribution centre for Heineken, they engaged ALTU to redevelop it into their new Headquarters comprising office space, training facilities and a secure warehouse.

The existing fabric of the building was in poor repair, although tests on the Portal Steel Frame concluded that it was structurally sound. It was decided to strip the building fabric back to the portal frame, create a new two storey office and staff facilities block to the front of the building and a high bay warehouse to the rear.

A new highly insulated skin with large expanses of full height north facing curtain walling to the office areas and rooflights to the warehouse, maximised daylight while providing an energy efficient and pleasant working environment.

Filter

At the end of 2016, our Client identified the requirement for a larger premises to cater for the needs of its expanding business.

The project brief was to provide a vibrant open plan work space which would foster collaboration and shared learning, while also providing spaces for privacy and quiet working.

The Client also wanted a unique space which represented the company’s core values of collaboration, teamwork and a celebration of unique, quality design.  This was a Cat A & Cat B Fit Out of an existing first floor space to accommodate approx. 70 people.

The brief was achieved by providing a range of spaces from open collaboration areas of varying sizes, a multitude of closed meeting room sizes and a large town hall space, all of which are located around the perimeter of the central open plan area.

Filter

Ancestry, the global leader in family history and consumer genomics, appointed ALTU to undertake the initial due diligence and subsequent workplace fit out of their 14,000sqft new HQ in Dublin City Centre.

Working to a challenging three-month program and within the constraints of an occupied building, ALTU successfully designed and delivered an award winning and dynamic workplace scheme for the company’s 98 staff.

Meeting the client’s brief and strategic objectives, the design solution developed by ALTU integrated the company’s brand and image across a series of open plan workspaces married with innovative break-out, dynamic collaboration and amenity areas.

The project fully coordinated by ALTU in BIM, which was used throughout the work stages to inform the design, enable visualizations, assist scheduling and construction coordination.

The completed project was awarded ‘Fit Out Project of the Year’ and ‘Fit Out Project of the Year (Office Small)’ in the Irish Times Fit Out Awards 2013.

Filter

ALTU has provided interior design and architectural services for the Boojum franchise across Ireland and Northern Ireland. Boojum’s ethos is to provide casual, quality in a contemporary, fresh atmosphere.

ALTU are currently involved in the ongoing expansion of the restaurant chain with fit-outs to date having taken place in the following locations:

  • Boojum, Great Victoria Street, Belfast
  • Boojum, Victoria Square Shopping Centre, Belfast
  • Boojum, Botanic Avenue, Belfast
  • Boojum, Cork
  • Boojum, Abbey Street Lower, Dublin 1
  • Boojum, Mespil Road, Dublin 4
  • Boojum, Hanover Quay, Dublin 2
  • Boojum, Kevin Street, Dublin 2
  • Boojum, Spanish Parade, Galway
  • Boojum, Winthrop Street, Cork
  • Boojum, Smithfield, Dublin 7
  • Boojum, Blanchardstown SC, Dublin 15
Filter